Как да подготвим детето за детската градина?

вход през zajenata.bg
За Жената
Родители
Аз пораснах
Как да подготвим детето за детската градина?
23042
Как да подготвим детето за детската градина?

Този момент е еднакво труден и за майката, и за детето. Майката, започва да се тревожи как ще свикне детето, дали ще получава достатъчно грижи и пр.

А детето? То не разбира какво се случва и защо мама я няма. Голяма част от децата се чувстват изплашени, объркани и дори застрашени, тъй като попадат в една непозната за тях среда, където не знаят къде да потърсят подкрепа.

детската градина

Как да подготвим детето?

Не му обяснявайте колко прекрасно е там, колко весело и забавно ще е, как ще си намери приятелчета и така нататък. Ако през първия ден на детска градина детето не открие това, което вие сте му обещали, ще бъде разочаровано, ще се почувства излъгано и предадено. И със сигурност няма да поиска да отиде на следващия ден. 

Вместо това му обяснете какво е в детската градина. Обяснете му, че там ще има лелички и учителки, които ще се грижат за него така, както мама го прави у дома. Че там ще има много други деца, също като него, с които може да си играе, да пее песнички и да танцува. Че там има и много играчки, повече отколкото у дома и то може да си играе с всяка една от тях; че на детска градина ходят и децата с които то си играе. Много са важни думите „Мама” и „като у дома”, защото те са познати за него. По същия начин може да му обясните детската градина като я сравнявате с всички друг познати за него предмети, познати места или познати лица. Така то ще разбере много по-добре къде ще бъде изпратено и детската градина няма да му се стори толкова страшна и непозната.

Как да свикне детето?

Някои деца се приспособяват към новата среда и режим изключително бързо и леко. На други им е необходимо повече време, за да се адаптират към промяната.

Няколко дни преди първият ден на детето в детската градина , посетете градината и позволете на детето да разгледа и да се запознае с обстановката. Когато се приберете у дома го разпитайте дали му харесва, какво му харесва там, дали иска пак да отиде. С въпроса :”Искаш ли да отидем пак там?”, вие давате на детето си избор, което го кара да се чувства много по-спокойно и има усещането, че то е решило да отиде на детска градина, а не че сте го накарали. Може и да помолите някоя от учителките да се срещне с детето извън детската градина , за да се създаде връзка между нея и детето. Първият ден на детска градина детето ще знае, че отива при познат човек. В повечето ясли и детски градини има практика първите няколко седмици детето да се оставя до обяд, за да свикне. Това обаче крие рискове, защото е възможно денят, в който го оставите до вечерта, то да се изплаши, че сте го забравили или че вече не го искате.

Не се притеснявайте от сълзите?

Ако детето започне да плаче най-добре го целунете, пожелайте му приятен ден и му кажете чао. В мига, в който започнете да го успокоявате, то ще се разплаче по-силно. Това е някак си заложено в нашите деца . Когато им се обърне повече внимание, те вместо да спрат да плачат, продължават с все сила. В никакъв случай не се притеснявайте. Детето ще усети вашето притеснение и то ще се прехвърли върху него. Тръгнете си възможно най-бързо, защото ако детето усети дори и най-малко колебание от ваша страна, ще се възползва от слабостта ви.

Опитайте се да превърнете всичко в забавление

Преди началото на детската градина, прочетете с детето книжка за някой приказен герой, който е тръгнал на училище или на детска градина. Или пък изгледайте анимационно филмче. Детето ще се отъждестви с приказния или анимационен герой, ще види че на героя нищо лошо не му се случва в детската градина и ще поиска и то да отиде.

Освен това може да отидете и да напазарувате заедно всички неща, които ще му бъдат необходими за детската градина. Купете нова раничка, нови обувчици и дрешки на детето. Кажете му, че са специално за детската градина.
 

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft